МИС изпраща спасителен отряд за участие в полево учение HUROMEX 2008
МИС изпраща спасителен отряд за участие в полево учение HUROMEX 2008 / netinfo

Обучението ще се проведе от22 до 26 септември в Унгария и Румъния. Българският отряд включва 24 спасители - алпинисти, водолази, екип за работа при химически аварии и замърсявания и водачи две спасителни кучета от Планинската спасителна служба при Българския Червен Кръст. Екипи са оборудвани с най-нова спасителна техника за издирване на пострадали под развалини, алпийско оборудване, водолазна екипировка, лодки, средства за защита при химическо замърсяване и 7 специализирани автомобила.
Целта на учението е да се повиши ефективността на Механизма на Европейския съюз за гражданска защита в областта на предупреждението, мобилизацията и предоставянето на помощ при бедствия. Сценарият включва спасителни и аварийни операции по защита при наводнения, поражения, нанесени на критичната инфраструктура – ЖП линии, укрепване на язовирни диги, спасителни операции при авиоинцидент, както и действия при химически аварии, терористична атака, земетресения и преодоляване на последици при разлив на нефтени продукти.
В учението ще вземат участие страните-членки на ЕС Унгария, Румъния, Австрия, България, Латвия, Полша, Словакия и Словения, както и Хърватия и Молдова (като членове на Инициативата за готовност и превенция при бедствия в Югоизточна Европа - DPPI).

В групата от 24 спасители,  участие ще вземат и 5 души от Отдел"Аварийно-спасителни дейности" на Дирекция "ГЗ" Кърджали под ръководството на инж.Ивайло Иванов.