Лекари, полицаи и магистратити се обединиха за общи действия срещу агресията над лекари.
Лекари, полицаи и магистратити се обединиха за общи действия срещу агресията над лекари. / netinfo
Механизъм за взаимодействие между лечебните заведения, органите на МВР и магистратите с цел противодействие на насилието над медиците дискутираха на работна среща в РЗИ Кърджали, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Присъстващите са се споразумели лекарите да уведомяват незабавно полицията и прокуратурата при всеки случай на посегателство над медицинско лице, независимо дали става дума за вербална закана или упражняване на физически натиск, а екипите на Спешната помощ да ходят на рискови адреси съпровождани от служители на реда. 
Окръжният прокурор Желязко Стефанов е обърнал внимание върху бързото оповестяване и  събирането на доказателствен материал за започване на досъдебно производство. Безнаказаността насърчава агресията, затова трябва да се прилагат възможно най-строгите санкции, категоричен е прокурорът.

„Необходимо е да се даде широка гласност на подобни инциденти, за да засилим обществената нетърпимост към агресията над лекарите.“, е изтъкнал областният управител.
Домакин на срещата бе директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев, присъстваха представители на болниците в областта, ЦСМП, районните прокуратури и полицейските управления в Кърджали, Ардино, Момчилград и Крумовград.