Институциите обсъдиха при областния управител на Кърджали взаимодействието си по време на изборите.
Институциите обсъдиха при областния управител на Кърджали взаимодействието си по време на изборите. / netinfo
Как да се подобри координацията между институциите, ангажирани с подготовката и провеждането на изборите, да се синхронизират техните действия, гласуването да протече безпроблемно и да се избегне струпването на големи потоци от хора и възникването на напрежение в изборната нощ, обсъдиха областният управител Начо Ковачев  и ръководствата на РИК, ОД на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност  и защита на населението“, „Информационно обслужване“, служба ГРАО и общините.
493 са секционните комисии в област Кърджали. В тях ще работят над 3 000 души, от които половината ще бъдат ангажирани с предаването на книжата. Това  предполага струпване на автобуси и хора в изборната нощ и налага въвеждането на строг пропускателен режим, подчерта Антоанета Юрукова, председател на РИК. По думите й общините трябва да съгласуват с РИК и органите на МВР транспортните схеми за извозване на комисиите, а полицията да съблюдава да се спазва реда за предаване на книжата.
Представителите на местната власт очертаха като основен проблем текучеството в секционните комисии и слабата подготовка на членовете им, за което следва политическите партии да направят необходимото.  В хода на разговорите стана ясно, че корекция на вече заложените бюджети на общините няма да има. Отхвърлено бе предложението за удобство на членовете на СИК в изборната нощ протоколите да се приемат в театъра, а по отношение на машинното гласуване се изчаква обществената поръчка.