Изкупната тютюнева кампания стартира следващата седмица
Изкупната тютюнева кампания стартира следващата седмица / netinfo

През следващата седмица ще стартира изкупната кампания на тютюневата реколта от  2010 година.  Това стана ясно по време на среща за бъдещето на тютюнопроизвоството, която се проведе по инициатива на депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева в Момчилград. Потвърждението за началото на кампанията дойде лично от представители на фирмите „Михайлидис" и „Кърджали Табак".  Въпреки, че те не се ангажираха с определянето на конкретна изкупна цена, стана ясно, че тя ще варира от 1,95 лева за 3-то качество до 7,35 лева за 1-во. По думите на търговците няма да остане няма да остане неизкупени количества. Финансовият ресурс за разплащане с производителите бил осигурен.

От министерство на земеделието гарантираха, че държавни експерти ще бъдат арбитри при спорове за качеството на изкупувания тютюн между  търговци и производители. Търсят се 70 милиона лева за национални доплащания за тазгодишната реколта, заяви заместник министърът на земеделието Георги Костов. Той допълни, че семената за новата реколта ще бъдат осигурени безплатно от държавата. Според него с проблемите на тютюнопроизводителите се бил ангажирал лично премиера Бойко Борисов.

От Асоциацията на тютюнопроизводителите в България, които също участваха в срещата в Момчилград,  пък настояха преходът от премиални заплащания към заплащане за единица площ да се извърши плавно с оглед на факта, че на този етап тютюнопроизводството си остава най-рентабилния поминък за стопаните в района на Източните Родопи.

Стопаните бяха посъветвани да се  обединяват в групи, за да бъдат  защитени при договаряне с  изкупвателните фирми. "Никъде в  европейските страни   няма   индивидуални  договори. П о този начин ще бъдат  ясни ценовите  лимити  и сроковете  при  предлагане на  продукцията на пазара", каза Георги Ралчев от  дирекция  „Растениевъдство" в земеделското министерство.