ДПС и ДОСТ за поредна година разделиха площада в Джебел на две и го превърнаха в политическа арена.
ДПС и ДОСТ за поредна година разделиха площада в Джебел на две и го превърнаха в политическа арена. / netinfo
За втора поредна година ДПС и ДОСТ кръстосаха шпаги на празника на Джебел – 19 май, когато се чества и годишнина от майските събития по време на тъй наречения възродителен процес. Тържеството премина при засилено полицейско присъствие – жандармерия, полиция, цивилни следяха за обществения ред и благодарение на това до физически сблъсъци не се стигна, макар да не липсваха политически такива. 

Далече преди началния час, обявен за начало на тържеството, площадът в Джебел се изпълни с хиляди привърженици на две партии – повече на ДПС и по-малко на ДОСТ, които носеха съответните партийни символи – знамена, шапки, плакати. По-късно на площада се появиха и лидерите на двете формации , заедно с техните сподвижници – Мустафа Карадайъ и Лютви Местан.

ДОСТ с пробив в селото на Доган

Гости на възпоменателния митинг-концерт бяха турският консул в Пловдив Хюсеин Ергани, дисидентът и борец за права и свободи Петър Бояджиев, участници в майските събития през 1989 година по време на т.нар. „Възродителен процес” – сега изселници в Турция, кметове на побратимени с Джебел общини в южната ни съседка, представители на изселнически организации, репресирани от комунистическия режим.  

По време на словото си, кметът на Джебел Бахри Юмер, който е един от учредителите на ДОСТ,  бе освиркван, а цялото ръководство на ДПС се обърна с гръб към трибуната, техен похват , познат от миналогодишното честване на празника на Джебел. По късно на импровизирания втори митинг пред чешмата на площада в Джебел Юмер и Местан бяха наречени от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ предатели и мишоци.

Какъв е резултатът от тяхната дейност, попита риторично Мустафа Карадайъ, и сам си отговори – „докараха фашистите на власт, онези, които палят килимчета на петъчната молитва, онези, които бият и дърпат нашите майки по границите”.

Лютви Местан настоява за оставки в ЦИК

„Тези хора притиснаха и принудиха някои наши имами да се занимават с политическа дейност. Грозна работа. 28 години ние сме проповядвали и ще продължаваме да отстояваме, че мястото на имама е в храма и той е длъжен да бъде обединител. З а това от тук призоваваме Главно мюфтийство да вземат мерки. А ако не вземат, ние мюсюлманите ще вземем мерки за Главното мюфтийство”, каза още Карадайъ.

За разлика от миналата година, през тази лидерът на ДОСТ Лютви Местан не се качи на трибуната. По късно пред журналисти той обясни, че не го е направил, защото е убеден, че празникът на Джебел не трябва да се политизира и той не е монопол на нито една политическа сила в България. Местан беше категоричен, че днес вече мита за Доган, който бил ръководил майските събития от затвора е напълно развенчан. „В идеологическата основа на ДПС лежи една огромна измама, една фалшификация. А именно, че Ахмед Доган бил ръководел майските събития от затвора. Това не се потвърждава от нито един факт. Хората, участвали в онези събития, част от които сега са на трибуната, въобще не са знаели, че съществува такъв човек”, подчерта Лютви Местан.