/ БГНЕС
Лидерът на ДОСТ иска комисията да бъде разследвана за самоуправство
Лютви Местан настоява за оставки ЦИК
93208
Лютви Местан настоява за оставки ЦИК
  • Лютви Местан настоява за оставки ЦИК
Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да сезират Конституционния съд с искане за касиране на резултатите от парламентарния вот. За това настоя лидерът на партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) Лютви Местан. Въпреки че партията му не успя да влезе в парламента, по думите му, ако изборите са били честни, е щяла да прескочи 4%-ната бариера.
 
ДОСТ ще иска касиране на изборите

Изминалият вот трябва да бъде касиран, защото се е провел при нарушения на Конституцията. След тази констатация лидерът на ДОСТ даде и един от аргументите:
 
"Преди деня за размисъл вземат решение, говоря за ЦИК, абсолютно противоположно на решение 3197, и задължават българските граждани в чужбина да попълват собственоръчно в изборните помещения тези декларации, което забави в пъти гласуването. И според признанието на самия Валери Симеонов 40 000 граждани не успяха да упражнят правото си на глас. поради недостиг на време, първо, и, второ, което е особено порочно - българските граждани, които не владеят писмото, не успяха да упражнят конституционното си право".
 
Той настоява "ЦИК незабавно трябва да подаде оставка и съответно да бъде разследван за самоуправство".
 

БГНЕС


Лидерът на ДОСТ осъди и поведението на "Обединените патриоти" по турска граница и призова да се потърси отговорност на лидерите им. "Незабавно следва да бъде снет имунитетът на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов. Да се поиска сваляне на имунитета на представителя на България в Европейския парламент Ангел Джамбазки", настоя той.
 
Ако наистина се стигне до коалиционен кабинет ГЕРБ - Обединени патриоти, това ще бъде сериозен отстъп от принципите на евроатлантическа демократична България. Това би била порочна формула на властта, която ще постави на изпитание демократичната зрялост и демократичните рефлекси в българското общество, каза още лидерът на лидерът на ДОСТ.

Окончателно: ГЕРБ и ДОСТ печелят вота в чужбина
 

БГНЕС


Според Местан, ако изборите са се провели по честен начин, партията му е щяла да влезе в парламента.
 
"44-ият парламент е с изкривена представителност. Той щеше да има друг състав и друго съотношение на силите, ако бяха гарантирани конституционните права на всички български граждани", посочи той.
 
Вижте окончателното разпределение на мандатите в парламента

Лютви Местан на няколко пъти опроверга твърденията, че Турция се намесвала в изборите и се похвали, че там където ДПС не "дерибейства" ДОСТ печели вота.
 

БГНЕС