Афлатоксините поразяват черния дроб
Афлатоксините поразяват черния дроб / netinfo
Хранителните микотоксикози са заболявания от рода на хроничните токсикози, причинени от токсините, продуцирани от патогенни микроскопични гъбички при размножението им в хранителни продукти. Афлатоксикозата е сравнително добре изучена. Тя се предизвиква от токсините, които продуцира Aspergilus flavus: афлатоксини В1, В 2, G 1, G 2 и други. Те поразяват черния дроб като се свързват химично с ДНК и пречат на синтезата на информационната РНК. Предизвикват хепатит и първичен рак на черния дроб.

Aspergilus flavus е широко разпространена гъбичка. Развива се по ядковите продукти, зърнените храни, млечните продукти и други. Токсинообразуването се стимулира при развитието върху фъстъчените, ореховите и лешниковите ядки. Върху фъстъците се развива много добре, когато се съхраняват при 28-30 градуса и относителна влажност, близка до 90%. Благоприятни условия се създават при начупените ядки. Профилактиката се състои в грижите за осигуряване на сухи продукти /прибиране на реколтата в сухо време, подсушаване на ядките и зърното/, съхраняване в сухи и проветриви складове с относителна влажност, не по-висока от 70%, и контрол върху качеството на продуктите и за наличие на плесени.

Проблем представляват вносните фъстъчени и лешникови ядки поради реалната възможност да съдържат афлатоксини. При наличие на такива, продуктите се бракуват. Видимо плесенясали ядкови продукти са негодни за консумация, защото крият риск за човешкото здраве.