Благодарение на огнеборците и местното население пожарите са овладяни своевременно и няма нанесени големи щети.
Благодарение на огнеборците и местното население пожарите са овладяни своевременно и няма нанесени големи щети. / netinfo
52 пожара в горски масиви, сухи треви и храсти, 41 от които възникнали вследствие на човешка небрежност, горяха в област Кърджали от началото на месец юли, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Унищожени са 180 декара сухи треви и храсти, 7 декара горска постеля, 10 декара иглолистна гора, 2 декара широколистна гора, 3170 бали сено и слама, 2 тона фураж.
От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” констатират, че причините за възникване на пожарите са основно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на не обезопасени места и др.
Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като силният вятър е предпоставка за бързото разпространение на огъня, предупреждават от регионалната дирекция. И напомнят за абсолютната законова забрана за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи, при която се забранява изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци.