Зелени посланици се появиха в Кюстендил
Зелени посланици се появиха в Кюстендил / Иво Кирилов,Дарик

Ученици от Кюстендил, Бобов дол, Кочериново,Сапарева баня и Лесковац, Сърбия се включиха в работилница, флашмоб и кръгла маса по проект "Зелени посланици".

Проектът се осъществява от сдружение "Без граници 21 век" и Ресурсен център-Лесковац.

"Целта на проекта е да се повиши осведомеността на младите хора по въпросите на климатичните проблеми и отговорното екологично  и гражданско поведение. В него участват деца от 5 училища от областта- ПМГ и гимназия "Неофит Рилски" от Кюстендил, гимназията по туризъм и администрация от Сапарева баня, СОУ "Христо Ботев" от Кочерново и СОУ "Христо Ботев" от Бобов дол. Информацията, която получиха на обученията, децата ще могат да предават и на други ученици. Предстои издаването на книга със Зелени съвети ", заяви Марияна Стойчева от сдружение "Без граници 21 век"

Работилницата "Изкуство от отпадъци" се проведе пред читалище Братство в Кюстендил.Учениците изработваха ръчно цветя, пеперуди, облекла от различни материали.

 

Флашмоб  е предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво абсурдно действие след което се разотива също така внезапно, все едно нищо не се е случило.

По този начин част от участници включени в проекта, заставаха до кофа за смет в център на Кюстендил, като пускаха до кофата боклук, след което чакаха някои от минаващите хора да вдигнат боклука. След, което децата аплодираха и се представяха на хората с призиви да се пази околната среда.