Започва работата по санирането на нови блокове в Кюстендил
Започва работата по санирането на нови блокове в Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Община Кюстендил пусна 7 обществените поръчки за избор на изпълнители за санирането на всичките 36- сгради и групи от сгради, за които има подписани тристранни догори и е извършено енергийното обследване. Последните оферти ще бъдат отворени в края на месец май.
"Подписах възлагателни писма за още три блока. Единият е на ул. "Цар Освободител", до черквата "Св. Димитър", другият е на "Цар Освободител" №33. Строителните дейности започват и на блокове №82 и 83 в кв. "Запад". До момента има само едно обжалване на обществена поръчка и то е за един от 15- етажните блокове на ул. "Г. С. Раковски". Искам, чрез вашата медия да кажа на съсобствениците там, че за забавянето няма никаква вина управителя на етажната собственост", каза пред Дарик зам.- кметът инж. Росица Плачкова. Тя бе категорична, че всичките 36 сгради или група от сгради ще бъдат санирани до края на годината.
Към това число трябва да се добавят още две сгради, за които има подписано споразумение между община Кюстендил и МРРБ. Те имат одобрени проекти по старата ОП "Регионално развитие", но не са получили финансиране. Сега ще получат средства по Националната програма за енергийна ефективност. Става дума за блока на ул. "Цар Освободител", срещу пресечката на Районна служба Пожарна безопасност и за многофамилна сграда на ул. "Цар Борис".
С устно разпореждане от МРРБ е спряно подписването на тристранни договори със сдружения на собствениците и банката за развитие, докато не се направи анализ за ресурса, който вече е договориран и дали са достатъчни осигурените 1 млрд. лв.
Община Кюстендил има сключени договори с 3 сдружения на собствениците, с изрядни документи, които очакват да разберат, дали ще има свободен ресурс за тази година.