Юбилейна изложба на Асен Динев
Юбилейна изложба на Асен Динев / netinfo


Асен Динев е роден на 16 май 1935 г. в град Кюстендил. Завършва Художествената академия през 1964 г., специалност „Декоративно-монументална живопис" при проф. Георги Богданов. След завършване на Академията известно време работи като учител, след което е назначен като художник-проектант в отдел „Художествена украса" при СП „Комунални услуги". През 1969 г. започва работа в Регионалния исторически музей в родния си град.

Творчеството на художника представлява богата смесица от художествени решения. Години наред работи в областта на графичния дизайн, майстор е на шрифтовете, а също така изразява себе си и чрез портрети, пейзажи и натюрморт. Работата в музея, и по-конкретно - контактът с етнографията, му посочва и нови хоризонти, като водещ за него е декоративният характер на народното изкуство, чистотата и съзвучието на багрите в него. Като всеки буден и постоянно търсещ творец в последните години все повече се ориентира към абстрактни композиции.
Настоящата изложба е четвърта самостоятелна за художника. Негови картини са участвали в няколко национални и в редица регионални изложби. Творби на Асен Динев всяка година са част и от традиционната зонална изложба „Струма". Някои от работите му са откупени за чужди колекции в различни страни.