Възраждат дейността на Туристическо дружество Рилски езера с екстремни спортове
Възраждат дейността на Туристическо дружество Рилски езера с екстремни спортове / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил

Млади туристи ще спасяват ТД „Рилски езера". В доклад на Български туристически съюз от лятото на тази година се казва, че Туристическо дружество „Рилски езера" в Дупница не извършва обществено-полезна дейност и ги предупреждават, че ако не започне да изпълнява целта, за която е създадено ще бъде закрито. Това заявиха инициаторите на групата за спасяване на туристическото дружество.

Група създаде и  Фейсбук профил, където 200 души са се присъединили  към каузата, а само за няколко седмици са подадени 30-40 молби за членство. Апелът е в нея да включат повече млади хора и туристи. Хора, които милеят за туризма и за Рила,  обявиха още  инициаторите на групата.

Те са  членове на дружеството, хора които обичат планината, те са и планински спасители, и водачи - Верадина Павлова, Росен Мутафчийски и Николай Табаков. Те са категорични, че не искат да се конфронтират с ветераните-туристи, но настоящата дейност на дружеството е насочена към тях и се изразява единствено в организиране на авто-екскурзии.

Младите туристи искат възраждане на дейността на организацията, обясни Верадина Павлова.„Срамота и престъпление е туристическо дружество със 100 годишна история да бъде закрито и да не извършва никаква туристическа дейност" допълни Павлова.Първата стъпка е изготвяне на календар с дейности за 2011.

Във Фейсбук те посочват някои основни дейности запазвайки традиционните екскурзии за туристите- ветерани. Идеята им е да се направи младежка секция към дружеството, която да извършва туристически преходи по планината, велопреходи, катерачески клуб и състезания, ледено катерене на водопада Скакавица, рафтинг и "разходки с лодки" по р. Струма, клуб по парапланеризъм, сътрудничество с други действени дружества в страната и чужбина, споделят още  представителите на групата, наречена  „Да спасим туристическо дружество Рилски езера".