Образованието
Образованието / Влади Владимиров
Общо ниво на заплатите на учителите в страната, предлагат от БСП. “Заплатата на учителя трябва да е една, независимо дали работи в Езиковата гимназия в София или в Езиковата гимназия в Кюстендил”, коментира заместник- председателят на Народното събрание и депутат от област Кюстендил Валери Жаблянов. Той се обяви за промени при определянето на бюджетите на училищата. “Сегашният подход с делегираните бюджети е погрешен. Той е пазарен, има ученик- има пари, това трябва да се преосмисли”, заяви Жаблянов.

БСП организираха дискусия в Кюстендил, под надслов „За делника в образованието”. В нея взеха участие и доц. д-р Николай Цонков, член на Комисията по образование и наука в НС и депутатът от областта д- р Иван Ибришимов. Целта на срещата бе да се определят проблемите в сферата на образованието и има ли такива при прилагане на новия Закон за предучилищно и училищно образование.

Образованието
Влади Владимиров

“Практиката да има безброй учебници по един предмет трябва да се прекрати. Очевидно, това не работи. Има излишен разход на средства, които отиват в няколко колектива. Не е допустимо и това драстично разминаване в качеството на образованието, в различните населени места. Държавата трябва да каже- ще има ли училища по селата? В професионалното образование изчезнаха цели професии, не защото няма търсене от работодателите, а защото не се предлагат от средните училища”, коментира пред Дарик зам.- председателят на НС Валери Жаблянов.

Образованието
Влади Владимиров

Депутатът призова Министерството на образованието и науката да вземе мерки и регулира дейността на фондациите, които участват в процеса на обучение на ромските деца, за да не деформират системата. Жаблянов бе запознат с практиката в Кюстендил да се инвестират средства в извозването на деца от ромския квартал до училищата в Кюстендил, Невестино и Трекляно.
 
Дарик- Кюстендил