замърсени с фипронил яйца
замърсени с фипронил яйца / netinfo
В два от големите супермаркети в Кюстендил са открити български яйца, за които има съмнение, че са замърсени с опасното вещество фипронил. Това сигнализираха читатели на сайта dariknews.bg, които са си купили от въпросните яйца.
От отдел Контрол по храните към ОДБХ-Кюстендил извършват проверки в цялата търговска мрежа в областта.


От излязлата информация от Българската агенция за безопасност на храните засечените количества от веществото са под животозастрашаващите нива, но са над допустимите.
 
Откриха фипронил в български яйца

Заради замърсените яйца е затворен пакетиращия склад за яйца и три птицеферми. Хиляди яйца са под забрана за продажба, но все още има известни количества в търговската мрежа. Фирмите консоциум "Агробизнес АД" с фермите с номера: 3BG04001 и 1BG04001 и "Агроинвест продукт" ООД ферма номер 3BG04003. Трите ферми доставят яйца в един пакетиращ център с регистрационен номер BG 0419002.
От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) предупредиха потребителите да не купуват яйца от партиди с номера 3BG04001; 1BG04001 и 3BG04003.
Скандалът с веществото фипронил избухна в Западна Европа в началото на миналия месец. Замърсените с опасното вещество пратки достигнаха и до България.

Фипронилът е вещество, използвано в борбата срещу бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация то може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Към момента няма данни за пострадали хора от употреба на продукти, които са замърсени с фипронил.