/ Live.Varna.bg
Нов прием на документи за приемни семейства в Община Дупница. Това е във връзка с продължаващото изпълнение на проект "Приеми ме 2015" в партньорство с Агенцията за социално подпомагане. Услугата "Приемна грижа" се предоставя на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда.

Общата продължителност на проекта става 63 месеца и ще продължи до 28 февруари .2021 г. Към настоящия момент в Община Дупница има 10 утвърдени професионални приемни семейства, като в 8 от тях са настанени 9 деца. От началото на тази година едно дете е осиновено и едно е настанено в приемно семейство. 

Потребностите за община Дупница от набиране на нови приемни семейства и планираните брой и вид приемни семейства са съобразени с общинската програма за закрила на детето, респективно с потребностите на общината от развитието на приемната грижа. 

За община Дупница е необходимо е да бъдат утвърдени 10 семейства с профил за децата от 10 до 16 г., както и поне три приемни семейства за деца от 0 до 3 годишна възраст. Приемът на заявления е отворен. 

Месечното възнаграждение, което получава един приемен родител е в размер на 150 % от минималната заплата при едно дете, за две деца е 160 % и за 3 - 170%. Всяко настанено дете получава и месечна издръжка, като за децата от 0 до 3 год. е 260 лв, за тези от 3 до 14 - 227,50 лв и от 14 години нагоре - 260 лв. на месец.
 
Дарик- Кюстендил