Тълкуване спря делото за конфискация на имуществото на Братя Галеви
Тълкуване спря делото за конфискация на имуществото на Братя Галеви / Дарик- Кюстендил, архив

Кюстендилският окръжен съд, под председателството на съдия Татяна Костадинова спря производството по делото за конфискация на незаконно придобитото имущество на "Братя Галеви" и техните съпруги, до произнасяне на ВКС по тълкувателно дело от 2013 година. Тълкуването е дали "има връзка между престъпната дейност с осъществяването на придобитото имущество, за да се постанови конфискация на имуществото придобито от престъпна дейност.
Искането за спиране на производството направи адвокат Капка Георгиева. "Въпросът е изключително важен. Тълкувателното дело във ВКС е заведено от омбудсмана на Република България и касае и няколко други дела за конфискация на имущество. ВКС ще каже, дали имущество придобито от "Братя Галеви" през 2001 година, например трябва да се конфискува ако те се съдят за незаконна дейност от 2003 година нататък", коментира адвокат Георгиева.
Това решение на Кюстендилският окръжен съд може да се обжалва в 7- дневен срок пред Софийския апелативен съд. Ангел Байрактарски от Окръжна прокуратура протестира срещу спирането на производството по делото. Всички останали адвокати подкрепиха колегата си Капка Георгиева.

Цената на иска за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество е на обща стойност 4 250 189, като от всяко от двете лица се претендира приблизително половината от посочената сума.