ТЕЦ- Бобов дол е препълнен с въглища
ТЕЦ- Бобов дол е препълнен с въглища / netinfo

На склад в ТЕЦ- Бобов дол в момента има 225 хил. тона въглища. Съгласно заповед на министър Петър Димитров, през януари резерва в централата трябва да е 160 хил. тона. Електроцентралата не приема гориво в момента от 5 мини, в това число и от рудник "Миньор".

"От 2 месеца предупреждаваме г- н Алексов, че склада е препълнен и трудно можем да разтоварваме автомобили, а въглищата от рудник "Миньор" идват с автомобили. Има опасност от преобръщане на колите при разтоварването поради липса на място и повреждане на лентата, която въвежда въглищата в централата", коментира за Дарик изпълнителният директор Владимир Владимиров. Той допълни, че ТЕЦ-а е проектиран за доставка на въглища с ЖП- транспорт. Ръководството на централата е предложила на рудник "Миньор" доставките от тях да бъдат разсрочени за 2009 година.

"През месеците април и май при подобна ситуация спряхме доставките на въглища и от "Минна компания", но те тогава проявиха разбиране и не протестираха. Какво да направим, че преди година спряхме единия блок, ако работехме с 3 сигурно и всичките въглища в региона нямаше да ни стигат", заяви инж. Владимиров.

По договор с ДКВЕР, ТЕЦ- Бобов дол работи с 1 блок и при нужда с 2, като единия се води "студен резерв". В момента работят и двата блока на централата, но по празниците е възможно Енергийния оператор да спре единия и положението ще стане още по- тежко, каза още Владимиров.