Съкратените миньори от „Въгледобив Бобов дол протестират утре
Съкратените миньори от „Въгледобив Бобов дол протестират утре / Дарик радио,архив


Съкратените миньори от „Въгледобив Бобов дол" ЕООД ще проведат протест на входа на мината на портала пред бариерата утре в 10 и 30 часа.
Причини за протеста са неизплатените обезщетения при съкращение и неизплатените ваучери за храна за месеците септември, октомври и ноември 2016 г.
„Съкратените работници и служители очакваха да започнат да получават дължимото им обезщетение за безработица от НОИ, но НОИ няма законово основание да пристъпи към изплащане на обезщетения, преди да са изплатени от работодателя. Това взриви допълнително обстановката, обедини миньорите и ги принуди да започнат протести, тъй като отказът на работодателя да изплаща дължимите обезщетения обрича работниците, заедно с техните семейства на глад и мизерия.
Ръководството на Отрасловия ни синдикат в мината всеки ден води преговори по исканията на съкратените ни колеги, но до този момент без резултат.
Исканията на протестиращите са справедливи. Това са наши членове, наши братя и сестри - някои членове на организацията ни повече от 20 години», заявиха представители на синдикатите в мината.