Среща за младежкото предприемачество в Кюстендил
Среща за младежкото предприемачество в Кюстендил / Дима Кирилова,Дарик радио


Състоянието на младежкото предприемачество в Кюстендил и възможностите за изграждане на трайни партньорства за съвместна работа в полза насърчаване на младите предприемачи бе темата на среща, организирана от НЧ „Братство 1869", МИКЦ - Кюстендил и фондация „Каузи".
Целта на дискусията е да се направи анализ на състоянието на услугите и средата за осъществяване на бизнес и социални идеи от младите хора в региона и да се направи план за действие за подобряването им. Срещата е първа от поредица такива в Кюстендил,Благоевград , Хасково и Русе, след които ще бъде създадена мрежа от институции и организации за насърчаване на младежкото предприемачество и създаване на по-добри условия за неговото развитие.
„На по- нататъшен етап на проекта бихме искали да обучим и да помогнем на хората по места да работят за младежко предприемачество като път за справяне с младежката безработица, затова и в тези градове провеждаме срещите си.
Нашите проучвания, които правим сред младежите показват, че те искат да започнат собствен бизнес, но нямат начален капитал и предприемачески умения.Не става дума за иновации, а за отваряне например на ветеринарен кабинет, всеки със своя занаят и умения иска да прави нещо в сферата на услугите, много малко са тези ,които искат да се занимават с производство", съобщи ръководителят на проекта Сребрина Ефремова.