/ БСП- Кюстендил
108-та годишнината от рождението на Димитър Каляшки бе отбелязана от социалисти и антифашистки пред паметната му плоча в градината пред сградата на Община Кюстендил.

Почетоха паметта на убитите партизани в местността Черенец (СНИМКИ)

Паметта на Димитър Каляшки бе почетена с минута мълчание и поднасяне на цветя от председателя на ОбС на БСП в Кюстендил инж. Росен Димитров,председателя на Областната организация на БАС Севдалина Демиревска, председателя на общинската структура на БАС Емилия Васева, социалисти и граждани.

,,Димитър Каляшки е един от многото герои на България,човек,който е изпреварил времето си и е вярвал в социалното и политическо равенство, и възможността всеки да изразява своето мнение. Нашата задача като партия е завръщане към тези идеали. Идеали, които нямат историческа давност. Само със самоотверженост, желание за работа и личен пример като този на Димитър Каляшки можем да спечелим доверието на България“, заяви инж. Росен Димитров, председател на ОбС на БСП-Кюстендил.

108- та годишнината от рождението на Димитър Каляшки бе отбелязана от социалисти и антифашистки в Кюстендил
БСП- Кюстендил

Димитър Каляшки е роден на 10 август 1910 г. в с. Жиленци, Кюстендилско. Първи негов ментор в идеите на социализма и комунизма още в ученическите му години е Станке Димитров- Марек. През 1931г. се записва във Физико-Математическия факултет на Софийския университет, откъдето е изключен завинаги заради идеите си месец преди да завърши.

След като през 1936г. минава в нелегалност се захваща с революционна дейност, заради която е арестуван и осъден на 12 и половина години затвор, откъдето е амнистиран през 1941г. Продължава дейността си като революционер и антифашист до убийството му пред дома му на 28 февруари 1943 г.
БСП- Кюстендил