Саламандърът
Саламандърът / Влади Владимиров
Художникът Евгени Серафимов и децата на Кюстендил сътвориха поредната си уникална творба. "Саламандърът" (дъждовникът) бе официално открит в събота.

Саламандърът
Влади Владимиров

Десетки кюстендилци и гости на града се насладиха на красивата творба: дъждовникът, който сякаш пълзи по стъпалата от пазара към лесопарк "Хисарлъка".

Саламандърът
Влади Владимиров

Улица „Гео Милев”  никога не е била по-пълна с хора, сред които и кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Саламандърът
Влади Владимиров

Уникалната творба "Майстора на 1 декар" създадоха в Кюстендил (СНИМКИ)

"Майстора на 1 декар" бе първата творба на Евгени Серафимов и приятели, която се появи на пл. „Велбъжд” в Кюстендил през 2016 г. Тя целеше запазване "марката" на града, като място, където се прави изкуство.

Да последваме саламандъра с твореца, вижте видеото от Фейсбук страницата на Дарик-Кюстендил:
 

Да последваме Саламандъра

Публикувахте от Darik Кюстендил в 15 юли 2017 г.


Вярвам в миналото, във времето на Майстора и на другите Велики художници. Вярвам и в бъдещето, защото знам, че това място има потенциал, но от нас зависи единствено настоящето. Провокацията и изпълнението беше сложно, но се получи.

Дали дъждовникът е символ на Кюстендил?

Саламандърът
Влади Владимиров

За 1900 години история може да има много символи, но като се порових за това, какво прави дъждовника специално животно, научих, че той е единственото животно, на което, ако му се откъсне един крайник, регенерира и след седмици се появява нов крайник. Дъждовниците имат специален ген, който ги кара винаги да се самоизграждат. Възприех моят град Кюстендил като живо тяло и знам, че в това тяло винаги има гени за регенериране, а гените на града, това сме хората, това сме всички ние. И аз знам, защото работя с младите хора и съм подкрепян от възрастните хора, че Кюстендил по някакъв начин притежава и гените на саламандъра, а това са хората на града”, заяви при откриването Евгени Серафимов.

Художникът благодари на Младежка банка, на съпругата си Лили, на верния си приятел Любен Лазаров, на Марин Маринов, който с окото на дрона показва изкуството на целия свят.

Саламандърът
Влади Владимиров

„Най-важна обаче е движещата сила, а това са децата, които рисуват, които ми вярват и неуморно твориха, децата от моята школа и от града, както и няколко деца, които вече живеят в САЩ, но днес са тук. Това е да се пазят гените на града, това е саламандърът, когато всички правим нещо за нашия град. Благодаря на общината и отдел Култура и на всички приятели, че помагат”, каза още Серафимов.

Саламандърът
Влади Владимиров

Първи на новата сцена за улично изкуство се качиха децата от школата по зумба на Рени Цветкова. Вижте и видеото от Фейсбук страницата на Дарик-Кюстендил:
 

Откриване на Дъждовникът в Кюстендил

Публикувахте от Darik Кюстендил в 15 юли 2017 г.

Саламандърът
Влади Владимиров

Саламандърът
Влади Владимиров

Дарик- Кюстендил