С най- висок бал се влиза в ПМГ, има закрита паралелка с 0 класирани ученици
С най- висок бал се влиза в ПМГ, има закрита паралелка с 0 класирани ученици / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

С най - висок бал от 35.213, в приема след 7 клас в област Кюстендил, са класирани ученици в Профил „Природоматематически", паралелката Математика и информатика в ПМГ „Проф.Ем. Иванов" - гр. Кюстендил и в Гимназия „Христо Ботев" гр. Дупница - Профил „Хуманитарен", паралелката Български език и литература - 34.321, съобщиха за Дарик от Регионалния инспекторат по образованието. За всяка паралелка балът се изчислява по различен начин, като се включват оценките от различни балообразуващи предмети.
Броят на некласираните ученици на първи етап за прием след 7 клас, общо за областта са 51. При първо класиране в закритите паралелки са класирани общо 33 ученици:
• СОУ „Христо Ботев" - 1 паралелка - 0 класирани;
• ПГ „Акад. С.П.Корольов" - 1 паралелка - 6 класирани;
• ПГИМ „Й.Захариев" - 2 паралелки по 6 класирани;
• ПГТ „Н.Й.Вапцаров" - Кюстендил - 1 паралелка с 4 класирани;
• ЕГ „Д-р П.Берон" - Кюстендил -2 паралелки с 52 места - 30 класирани;
• ПГТ „А.Константинов" - Сапарева баня - 1 паралелка - 2 класирани
В Езикова гимназия от посочените 2 паралелки- английски с испански език се реализира една, като 11 ученика недостигат за да остане и втората паралелка.
При първи етап на класиране, съгл. чл. 20, ал. 3 от Наредба № 11/28.03.2005 год. на МОН, държавен прием не се извършва за паралелка, за която приетите са под норматива за минимален брой ученици т. е. 18 ученици е минималният брой и за тези паралелки приемът се преустановява.
От останалите паралелки с най ниска пълняемост от 19 ученици е паралелката в ПГ по облекло и стопанско управление в Дупница, коментираха за Дарик от РИО- Кюстендил.
Подадените заявления за първо класиране в област Кюстендил са 477, в т. ч. 2 от други области. В гнездото в Кюстендил са подадени 218 заявления за 12 паралелки, а в гнездото в Дупница са подадени 259 заявления за 10 в Дупница и за 2 паралелки от общините Бобов дол и Сапарева баня. В гнездото в Дупница подават заявления и ученици от общини Бобов дол, Бобошево, Рила, Кочериново и Сапарева баня. В заявленията си част от кандидатите са посочили желания, касаещи приема в училищата на територията на община Дупница. Реални закритите паралелки в този район са 3, включващи 1 паралелка в Дупница, 1 паралелка в Бобов дол и 1 паралелка в Сапарева баня, информират в отговор на въпрос на Дарик от РИО- Кюстендил.
Некласираните ученици участват автоматично във втори етап на класиране с подаденото вече заявление за първо класиране и част от тях могат да се класират на места, където кандидатите са приети, но не са се записали.
Тези седмокласници, които са получили слаби оценки на един или на двата изпита и нямат право да кандидатстват след 7 клас могат да продължат обучението си в осми клас в ОУ и СОУ, тъй като оценката от НВО е текуща и не е определяща за формиране на годишната оценка по съответния предмет.
По информация на Дарик, след няколко годишно прекъсване, паралелка в 8 клас ще има и в Първо ОУ.