РЗОК  приключи с договарянето с болничните лечебни отделения от областта, сключени са договори с всички болници
РЗОК приключи с договарянето с болничните лечебни отделения от областта, сключени са договори с всички болници / netinfo

  В РЗОК бяха подписани изготвените договори с лечебните заведения за болнична помощ. Болниците получиха и  заповеди за отказ за сключване на договор по част  от заявените клинични пътеки. Отказът на Директора на РЗОК може да се обжалва по реда на АПК, но не спира действието на заповедта, съобщават от здравната каса.

 Сключени са договори с всичките болнични лечебни заведения на територията на областта за 453 клинични пътеки, като тази година РЗОК има и нов договорен партньор - Специализираната болница за рехабилитация в Сапарева баня.

  Отказани са  на всички многопрофилни болници за активно лечение клинични пътеки, като общият брой на отказаните  е 66, има и лечебни заведения, които са  отказали някои от пътеките.

  Медицинската дейност, която ще бъде осъществявана от болничните лечебни заведения, съгласно новите изисквания  ще доведе до по-качествено лечение на пациентите.

    В РЗОК и болничните лечебни заведения здравноосигурените лица ще могат да получат  подробна информация за медицинските дейности и лечение по клинични пътеки.

  Тази година договарянето между РЗОК  и болничните лечебни заведения в областта се проведе в съответствие с новите критерии за достъпност и качество на медицинската помощ , съгласно чл.59 в от Закона за здравноосигуряване. Тези критерии се отнасят до обезпеченост на лечебното заведение по чл.9 от Закона за лечебните заведения с медицински специалисти на основен трудов договор, наличие на нормативно определената и технически изправна медицинска апаратура и техника на територията на съответното лечебно заведение, осигуряване от лечебното заведение по чл.9 от Закона за лечебните заведения на непрекъснато 24-часово изпълнение на медицинска помощ при спешни състояния и предоставяне на медицинска помощ в съответсвие с утвърдените медицински стандарти и Правила за добра медицинска практика.

  Необходимите документи  от болничните лечебни заведения бяха подадени в срок, като бяха заявени 543 клинични пътеки. От  експертни комисии в РЗОК беше осъществена документна проверка и проверки на място в болничните лечебни заведения.