Реформа в детските градини в община Дупница, обещават да няма съкращения
Реформа в детските градини в община Дупница, обещават да няма съкращения / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Нито една детска градина в община Дупница няма да бъде затворена. Предложена е реформа, която предвижда детските градини по селата да станат филиали на детските заведения в града. В момента на територията на общината има 13 детски градини, след преобразуването ще останат 7, останалите ще бъдат филиали. Разпределението на броя деца е неравномерно, обясни Тодор Петков, началник на отдел „Култура, образование и младежки дейности". Той посочи като пример, че в с. Червен брег има една група от 25 деца, а в ЦДГ „Калина" има 260 деца.
Целта е детските градини да имат сравнително еднаква натовареност. По време на срещите в селата са очертани три основни проблема и те са поставени от родителите. Опасенията са от съкращения на персонала, закриване на детските градини и толериране на централната детска градина за сметка на филиала. Петков беше категоричен, че готвената промяна няма да засегне родителите и децата.
„Нито една детска градина няма да бъде преместена, нито децата ще бъдат извозвани на друго място, те ще продължат да посещават същата сграда, ще ги обслужва същия персонал. Нито една детска градина няма да бъде затворена", заяви Петков.
Засега не се предвижда да се съкращава персонал, директорите ще останат на работа като педагози. Намаляването на персонала ще стане по естествен път, обясни Петков, като допълни, че има немалко заети в сферата, които са в предпенсионна възраст.
Що се отнася за разпределението на средствата, Петков обясни, че няма да се позволи да се толерира една или друга детска градина, за сметка на нейните филиали. Разпределението на средствата става с одобрението на кмета на общината, така, че изразходването на средствата се контролира.
Предложението за преобразуване ще бъде гледано на заседание на ОбС на 24 юни.
Предлага се ОДЗ с. Джерман да се обедини с ЦДГ 1. ОДЗ 2, с филиал Самораново се обединява с ЦДГ 6. ЦДГ 3 се обединява с ОДЗ 9, ОДЗ с. Бистрица се обединява с ЦДГ 4. ЦДГ Червен брег, ОДЗ Крайници и ОДЗ Яхиново се обединяват в нова детска градина „Радост", с филиали селата Червен брег и Крайници и основна сграда в с. Яхиново. Реално, заради обединяването ще бъдат създадени нови детски градини. Тодор Петков коментира, че така ще се даде възможност за получаване равен достъп до финансиране.
Единствено ЦДГ „Калина", като най-голяма и ОДЗ „Таушаница", тъй като там има нощуващи групи няма да бъдат засегнати от предстоящата оптимизация на мрежата на детските градини, при тях се предвижда единствено промяна в наименованието. От „Таушаница" например имало предложение да се преименува на „Пламъче".
След като влезе в сила оптимизацията, ако бъде гласувана от ОбС, ще се проведат и конкурси за директорските места, като в конкурсните документи едно от условията ще бъде да се представи стратегия за развитието на детската градина, като това включва и филиалите в селата.