Рецепта: Месете козунака в пералнята!
Рецепта: Месете козунака в пералнята! / Дарик-Кюстендил,архив

Много домакини днес месят козунаците за Великден. И това не е лека работа, особено ако спазваш правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти при омесването му. Традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите вкусен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори. На помощ на домакините идва... пералнята.
Изпитаната рецепта споделя Спаска Кудева от село Сапарево.
„Приготвено тестото го слагаме в обикновена найлонова торбичка, завързваме я, след това слагаме тестото в още една торбичка, може и в третата. След това „опакованото" тесто го поставяме в пералнята. Включваме на центрофуга, на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличаваме - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово", споделя домакинята.
„Трета година подред правя по този начин козунак и става много хубав", категорична е Спаска Кунева.
Радка Лазарова от село Овчарци пък сподели нейната рецепта за вкусен домашен козунак: „За тестото ви е нужно: 1 кг бяло брашно; 6 яйца, 250 гр. свинска мас; 250 гр. олио. Задължително се слага и есенция или лимонова кора. Получава се вкусен традиционен козунак".