Празнично шествие за 24 май
Празнично шествие за 24 май / Община Сапарева баня
С тържествено шествие от СУ "Христо Ботев" до амфитеатър "Гейзера" започна празничната програма по случай 24 май в Сапарева баня. Шествието, което се организира за първи път в Сапарева баня, поведоха директорът на СУ "Христо Ботев" Емилия Гелева и отличници от школото. В него се включиха стотици ученици, учители, деца от детската градина и граждани. Кметът Калин Гелев и неговият заместник Славчо Коларски също уважиха празника.

Шествие за 24 май
Община Сапарева баня

Шествие за 24 май
Община Сапарева баня

Тържественото честване продължи на амфитеатър "Гейзера", където организаторите от НЧ "От извора - 2013" и СУ "Христо Ботев" бяха подготвили богата музикална и литературна програма. На сцената на Гейзера се изявиха десетки деца от ДГ "Св. Анна", детският фолклорен състав "103-градусов хоровод", училищният мажоретен състав, самодейци от НЧ "От извора - 2013" и ученици. Организаторите бяха подготвили и тематичен конкурс за рисунка на асфалт, а за трите най-добри рисунки имаше и награди.

Празникът 24 май
Община Сапарева баня

По време на тържеството, награда получи и ученикът от 5-и клас Християн Иванов. Признанието е заради това, че тази година той е бил от победителите в конкурса "Звезди в радиото". Конкурсът се организира от Радио "Благоевград" и Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". В престижната музикална надпревара Християн е участвал в раздел "Фолклор".

Празникът 24 май
Община Сапарева баня

Празнично слово към присъстващите отправи кметът на Сапарева баня Калин Гелев. В него той подчерта, че 24 май не е просто един от националните ни празници, а тази дата е символ на духовност, вековни традиции и достойнство. "Това е от историческите факти, които сме длъжни да помним винаги – че ние сме дали писменост на славянските народни и сме се наредили до най-развитите европейски нации. Използвам възможността да поздравя всички педагози от СУ "Христо Ботев" и ДГ "Св. Анна", които със своята отдаденост, опит и знания спомагат за качественото обучение и възпитаване на нашите деца. Изказвам също своята благодарност на всички читалищни и просветни дейци в нашата община, които с много труд и желание пазят живи традициите и възпитават любов към културата в подрастващите поколения. На Вас, мили ученици, ще пожелая да бъдете будни, любознателни и да обичате българското слово. Изразявайте по-често своята признателност и уважение към Вашите учители, защото те Ви водят по пътя на знанието и израстването", каза още кметът Калин Гелев.

Калин Гелев
Община Сапарева баня

Празникът 24 май
Община Сапарева баня

В отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост се включи и Общинският духов оркестър от Дупница, който със своята музика създаде неповторимо настроение и дух за празника.
 
Община Сапарева баня