Пълно съгласие за план-приема в училищата в Кюстендилска област
Пълно съгласие за план-приема в училищата в Кюстендилска област / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Държавният план-прием за училищата в Кюстендилска област за следващата учебна 2015/ 2016 година бе съгласуван без въпроси и коментари от Комисията по заетост към Областният съвет за развитие, ръководена от зам. областния управител Радослава Чеканска.

"Предварително бяха направени работни срещи с директорите на училища в Кюстендил и Дупница, Бобов дол и Сапарева баня, в присъствието и на представители на общините", заяви Чеканска.

Пълно съгласие за план-приема в училищата в Кюстендилска област
netinfo

Предлагат се 24 паралелки с прием след 7 клас, с интензивно изучаване на чужд език. 954 ученици в Кюстендилска област ще завършат през тази година 7 клас, за тях се предоставят 624 места в 14 профилирани и 10 професионални паралелки. 330 могат да продължат образованието си и да кандидатстват след завършено основно образование. Предлагат се 15 паралелки в дневна форма на обучение след 8 клас или това са 405 места, при завършващи 408 ученици.

"Въпрос на конкуренция е и резултатът на учениците в изпитите след 7 клас, и от свидетелствата за завършено основно образование. Даваме достатъчно широк спектър от възможности за кандидатстване, така че учениците трябва да са доволни. Разширяваме все повече формите на обучение, даваме повече възможности за вечерна и задочна форма на обучение, учене през целия живот. Погрижили сме се за децата със специални образователни потребности, ще има прием и в училището в затвора в Бобов дол", коментира Радостина Новакова.

Тя отчете минимално намаление на децата в областта, които завършват 7 и 8 клас в края на тази учебна година спрямо предходната.

Пълно съгласие за план-приема в училищата в Кюстендилска област
netinfo

План-приемът, който ще бъде изпратен в Министерството на образованието и науката за одобрение, почти повтаря миналогодишния, като много професионални гимназии са се съобразили с реалната обстановка и предлагат по една паралелка за прием след 7 или 8 клас.

Шест са новите паралелки. Две от тях в Професионалната техническа гимназия "Джон Атанасов"- Кюстендил в специалностите "Микропроцесорна техника" след 7 клас и "Текстообработване" в задочна форма на обучение след 7 клас за I степен професионална квалификация /9 клас/.

ПГ по селско стопанство ще предложи специалност "Трайни насаждения" във вечерна форма, 4-годишно обучение след 8 клас. "Производство на облекло от текстил" е новото име на специалността, която предлага ПГ по лека промишленост в Кюстендил в дневна форма на обучение след завършен 8 клас.

ПГ по хранително-вкусови и химични технологии в Дупница има нова специалност "Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти" с разширено изучаване на чужд език след 7 клас.
Вечерно обучение по професия "Камериер", специалност "Хотелиерство" иска да предложи ПГ по туризъм и администрация в Сапарева баня с прием след 6 клас и 3-годишно обучение за I степен професионална квалификация /9 клас/.

Пълно съгласие за план-приема в училищата в Кюстендилска област
netinfo