Проект покрива 20% от разходите на домакинство решило да газифицира дома си
Проект покрива 20% от разходите на домакинство решило да газифицира дома си / Дарик- Кюстендил,архив

Община Кюстендил стартира изпълнението на проект „Мерки за енергийна ефективност при крайните потребители на природен газ чрез газоразпределителни дружества в България", с финансов ресурс от 10 млн. евро. Проектът има за цел- подпомагане на газификацията в домакинствата чрез предлагане на безвъзмездна финансова помощ.
Допустимите бенефициенти са физически лица - собственици на имот, който е с жилищно предназначение и вече е обитаван. Не могат да кандидатстват имоти, които са в процес на изграждане. За одобрените жилища се осигуряват 20% от допустимите разходи за инвестицията, но не повече от 1000 евро за инсталации с котли с висок КПД и 1200 евро за инсталации с кондензни котли.

Очаква се чрез средствата от безвъзмездната финансова помощ да се подпомогнат максимално много домакинства, с цел преминаване на потребителите от електричество, дърва, въглища и нафта към природен газ. Преходът от централно отопление към такова на газ не е допустим по настоящия проект.
За кандидатстване по проекта е въведен принципа „на едно гише", като собственикът трябва да посети офиса на газоразпределителното дружествo, лицензирано за съответния район, където ще получи нужните образци и съдействие за попълването им. Пълна информация за проекта може да бъде намерена на сайт www.desireegas.bg.