Пожарникари и горски работници спират македонски пожар
Пожарникари и горски работници спират македонски пожар / Иво Кирилов, Дарик радио,архив
Пожарникари и горски работници спират "македонски" пожар
56314
Пожарникари и горски работници спират "македонски" пожар
  • Пожарникари и горски работници спират "македонски" пожар

Противопожарни екипи  и целият екип на Териториално горско стопанство Невестино  се бори с огъня на границата с Република Македония, при село Раково.

"Пожарът продължава да бушува на македонска територия, където е възникнал. Лошото е, че по дължина фронта е много голям, голяма площ е засегната. Ние сме на браздата със съседите. Горят храсти, треви, самосев от иглолистни насаждения", коментира директорът на горското стопанство Милчо Кирилов.

Пожарът е изцяло на съседна територия, но се е прехвърлил на няколко места и на българска територия. Не е засегнал гори, с изключение на 2- 3 места, където са горели букови насаждения.

"В голямата му част на наша територия пожарът е ограничен. Непрекъснато се вдигат пламъци във въздуха, ние гасим, но той отново се прехвърля. Македонците гасят и със самолет. Теренът е недостъпен и може да имаме нужда от хеликоптер. Гасенето е много трудно, няма пътища, ползваме полусата на старата граница и с резачки прокарваме път на пожарни автомобили", коментира за Дарик Кирилов.