София филм фест
София филм фест / Община Кюстендил
Програмата на София филм фест в Кюстендил стартира тази вечер, в 21,00 часа на Арката на пл. "Велбъжд", с представяне на новия филм на Стефан Командарев „ПОСОКИ“ („Directions“, България-Германия-Македония, 2017), чиято премиера беше в официалната селекция на престижната конкурсна програма „Особен поглед“ в Кан миналата година.
В рамките на 24 часа, докато смъртта на един човек дава шанс за живот на друг, в шест таксита в София съдбите на различни хора от съвременното българско общество се преплитат. Шест истории, заснети в един продължителен кадър…
 
„Този филм се „роди“ в един студен януарски ден през 2015 г. на задната седалка на едно такси. Спомням си, че шофьорът ми разказваше как шофирането в София представлява част от българските социални услуги – когато някой загуби работата си, което се случва все по-често и по-често, започва да кара такси. Събеседникът ми беше професор по ядрена физика в Българската академия на науките. Разказа ми за негови колеги – учители, свещеници, музиканти, бивши военни офицери, които нощем карат такси, мъчейки се да оцеляват и да си плащат сметките…“ Стефан Командарев за Cannes-Festival.com.
 
„Посоки“ ще бъде представен пред публиката в Кюстендил от сценариста на филма – Симеон Венциславов.
 
Второто фестивално предизвикателство за петъчната вечер (10 август) започва в 23,00 часа и е най-новия филм на унгарския режисьор Корнел Мундруцо – „ЛУНАТА НА ЮПИТЕР“ („Jupiter Holdja“, Унгария-Германия, 2017), номиниран за „Златна палма“ на най-престижния филмов фестивал в Кан. Режисьорът навлиза в жанровото кино със свръх-актуална тематика - разглежда бежанската криза през обектива на свръхестественото. А основният въпрос, с който авторът на филма иска да провокира публиката, е „Трябва ли да вярвам в онова, което виждам?“…
Млад имигрант е прострелян при опит за незаконно преминаване на границата. Уплашен и шокиран, раненият Ариан мистериозно се сдобива със способността да левитира. Захвърлен в бежански лагер, той е измъкнат оттам от доктор Щерн, който цели да експлоатира невероятната тайна на младежа. Гонени от разгневения директор на лагера Ласло, бежанците продължават да се изплъзват на косъм в търсене на убежище и пари... Филмът се превръща в драматична история със супергеройски елементи, а главните роли са поверени на Мераб Нинидзе, Дьорд Черхалми, Моника Балшай и Жомбор Йегер.

София филм фест ще се проведе за 6- та поредна година в Кюстендил, от 10- 25 август.
В дъждовни дни– филмите ще се прожектират в ЗАЛАТА на НЧ „Братство 1869”.
ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

„София Филм Фест в Кюстендил“ се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община Кюстендил, с подкрепата на ИА „Национален филмов център” и веригата киносалони Europa Cinemas. 
 
Дарик- Кюстендил