Петър Паунов, Владислав Стойков и Иван Андонов засадиха пауловния
Петър Паунов, Владислав Стойков и Иван Андонов засадиха пауловния / Иво Кирилов,Дарик

Кметът на Кюстендил Петър Паунов, областният управител Владислав Стойков и председателят на ОбС Иван Андонов дадоха начало на акцията по възстановяването на дървесните видове по поречието на река Банщица. Тримата заедно засадиха едно дръвче пауловния.

"В Седмицата на гората започваме възстановяването на дърветата. Както знаете близо 300 тополи бяха отрязани. Добре, че предприехме това нещо, защото виждате при изключително лошите атмосферни условия през тази година, можеше да има жертви и то не само материални. Със засаждането дръвчетата пауловния, които растат бързо ще осигурим отново зеления град, този за който всички мечтаем", заяви кметът Петър Паунов.

"Това, което днес направихме с кмета и председателя на ОбС е една хубава инициатива. Трябва да има повече такива инициатива, за да може младите хора да оценяват природата и да я пазят и да имаме една хубава и зелена градска среда. Поздравления за кмета, че изряза опасните тополи и ги подмени с нови дървесни видове, като така ще се облагороди градската среда", обяви областният управител Владислав Стойков.

"От името на Общинския съвет искам да поздравя кмета и общинска администрация за тази инициатива. Кюстендил продължава да се развива като едно хубаво и притегателно място. Засаждането на тези дървета показва, че общината се грижи за своите граждани и Кюстендил продължава да бъде един от най- зелените и най- чисти градове в България", каза Иван Андонов.

Предстои засаждането на 100 дръвчета пауловния от 15- етажните блокове до хипермаркет "Кауфланд"- През есента ще бъдат посадени още 50 дръвчета червен дъб.

"Засадените дръвчета са двугодишни. Пауловния е изключително подходяща за градски условия. При добри условия до два месеца ще порасне до 1 метър. До една година може да стигнат и 5 метра. Издържа на много големи амплитуди в температурата. Адаптира се към всякакъв състав на почвата. Цъфти в розово. Много важно е да се пази и от хората. По наши данни от засадени 10 фиданки, 4 биват счупени. Тополата не беше вече подходяща за града в днешните му размери ", каза ст. експерт "Озеленяване" Мария Георгиева.

Петър Паунов, Владислав Стойков и Иван Андонов засадиха пауловния
netinfo