Панагия в Кюстендил
Панагия в Кюстендил / Дима Кирилова,Дарик радио

С водосвет за здраве и благоденствие бе открит празника Панагия- "Въздигане на хляба" в Кюстендил. Беше разчупена една от трите пити, замесена в двора на черквата „Св. Теодор Тирон" в село Соволяно , от която всички имаха възможност да опитат.

 


Представители на читалища и неправителствени организации представиха своите ритуално подредени маси.Особено атрактивни бяха зелници правени в подница, зелено- червени питки месени със спанак и червен пипер, погача от разноцветни сладки подредени като рози.

 

 

 

 


Сред атракциите е хляб, изпечен на соларна пекарна - единствено и само от слънчевите лъчи. Според изобретателите й, за изпичането на хляб в слънчевата пекарна са необходими около 30 минути.
"Тайната е на 150 милиона км от тук - Слънцето. То изпраща енергия като на 1 кв. м се падат около 800-900 вата, които ние използваме", разказа Христофор Скандалиев от клуб "Зодиак".

 

 


Школата по иконопис "Духовна пътека за млади зографи" пък демонстрира за първи път техника за рисуване с брашно. Школата беше създадена преди девет години на този ден, сега сами измислихме тази техника за графично рисуване на икони на стъкло, с помощта на брашно.
„Тя е интересна и ефектна, а така ние отбелязваме рождения си ден и днешния празник", каза ръководителят на школата Евгени Серафимов.


Мирослава Таскова от РИМ Кюстендил показа на децата как се мели хляб с камъни отпреди 8 хилядолетия. След това децата пресяваха полученото брашно.
На голям интерес се радваше и щандът , на който деца месеха питки заедно със служители от отдел „Култура и духовно развитие".Всички продукти бяха здравословни- пълнозърнесто брашно, кафява захар, семена, с цел децата да бъдат възпитавани в нормите на здравословното хранене.