2 458 регистрирани обекта са проверили през 2018 година инспекторите от отдел “Контрол на храните” към Областната дирекция за безопасност на храните в Кюстендил. От тях 2 335 са обектите от търговската мрежа и заведенията за обществено хранене, а 123 предприятията.
Проверките по жалби и сигнали на граждани са били 40 през миналата година.
Над 250 са били инспекциите в млекопреработвателните предприятия.
“Много важна част от нашата работа е и пробовземането. Взети са над 16 600 проби. При 442 проби за несъответствие на контактните повърхности, само при 3 са установени коли форми над допустимите норми и то в един обект от търговската мрежа, с обособена производствена част. Направено е предписание и още на следващия ден собственикът е отговорил, взети са нови проби, които за негова сметка се изследват в лицензирана лаборатория и той зачестява пробовземанията от обекта си. Когато се направи анализ на броя проби и процентът от тях с несъответстващ резултат, той е само 0, 017%. Това е минимална част от огромното количество проби което ние сме взели”, каза за Дарик началникът на отдел “Контрол на храните” към ОДБХ- Кюстендил д- р Велка Войнова.
Проверките по жалби и сигнали на граждани са били 40 през миналата година.
Над 250 са били инспекциите в млекопреработвателните предприятия.
“Много важна част от нашата работа е и пробовземането. Взети са над 16 600 проби. При 442 проби за несъответствие на контактните повърхности, само при 3 са установени коли форми над допустимите норми и то в един обект от търговската мрежа, с обособена производствена част. Направено е предписание и още на следващия ден собственикът е отговорил, взети са нови проби, които за негова сметка се изследват в лицензирана лаборатория и той зачестява пробовземанията от обекта си. Когато се направи анализ на броя проби и процентът от тях с несъответстващ резултат, той е само 0, 017%. Това е минимална част от огромното количество проби което ние сме взели”, каза за Дарик началникът на отдел “Контрол на храните” към ОДБХ- Кюстендил д- р Велка Войнова.