Отборът по шахмат на СКХЗУ”Пауталия спорт -2005” Кюстендил - шести на балканиадата
Отборът по шахмат на СКХЗУ”Пауталия спорт -2005” Кюстендил - шести на балканиадата / netinfo

Спортен клуб за хора със зрителни увреждания „Пауталия спорт -2005" участва в 6-тата балканиада по шахмат за хора със зрителни увреждания в гр. София.
За първа година състезанието беше отборно и участваха 18 отбора от 6 държави - България ,
Македония ,Турция ,Румъния,Сърбия и Молдова.
Сърбия, Македония, Румъния и Молдова участваха с националните си селекции, а България се включи с отбори от София, Монтана, Шумен, Перник, Варна, Благоевград, Кюстендил и Плевен. Двете специализирани училища за деца с увредено зрение в София и във Варна също бяха представени.Гост на турнира беше президентът на Международната асоциация по брайлов шах IBCA Лудвиг Бойтелхоф.
В отборът на Кюстендил участваха
Кънка Витова , Борислав Лазаров ,Динко Даскалов и Александър Костов и водач на отбора Анита Иванова
Всички състезатели от отбора се представиха добре , но най- добре се представи Костов.
Той спечели от 7 кръга -7 победи на 4- та дъска и е единственият шахматист имащ 7 точки от 7 кръга в състезанието. Първи се класира отбора на Сърбия ,втори отбора на Румъния , трети Македония , четвърти СК"Успех" Варна ,5- ти Пловдив и шести е отбора СКХЗУ"Пауталия спорт -2005".
„За нашият клуб това е най доброто постижение в състезание от такъв ранг.Тази година клубът ни има юбилей ,10 години от учредяването си и посвещаваме този успех на нашата годишнина" - каза председателят на клуба Кънка Витова.