Опита на Франция в планинския туризъм проучиха на място кметовете на Сапарева баня и Самоков
Опита на Франция в планинския туризъм проучиха на място кметовете на Сапарева баня и Самоков / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил,архив

Кметовете на общините Сапарева баня и Самоков се срещнаха със свои френски колеги. По време на посещението във Франция са обсъдени възможностите за развитие на българския планински туризъм.

Двамата кметове Сашо Иванов на Сапарева баня и Владимир Георгиев на Самоков бяха на посещение във Франция по покана на Асоциация на френския планински туризъм. Работната визита имаше за цел обмяна на опит в областта на изграждането и управлението на планински туристически дестинации. Бяха обсъдени възможностите за сътрудничество с френски експерти, с оглед развитието на българския планински туризъм и по-конкретно във връзка с изграждането на туристическа дестинация между с. Говедарци и гр. Сапарева баня, с проектно име „Дестинация Рила".

Българската делегация посети два планински курорта, където са осъществени срещи с кметовете им. Разгледани са различни модели за развитие на планинския туризъм.

По време на визитата е осъществена и среща с директора на природен парк „Масив де Бож". Проведена е и дискусия относно глобалната мрежа Геопарк и възможността Рила да се кандидатира за получаване на статут на Геопарк.

В делегацията бяха включени и председателите на общински съвети на двете общини, информират от общинска администрация Сапарева баня.