Обучават за озеленители и в текстообработка 200 безработни от Дупница, Бобов дол и Сапарева баня
Обучават за озеленители и в текстообработка 200 безработни от Дупница, Бобов дол и Сапарева баня / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Безработни лица от рискови групи ще получат възможност за професионално обучение, чрез проекта "Хоризонти", който е на социалните партньори, като се изпълнява с участието на КТ „Подкрепа", Агенцията по заетостта, Министерство на труда и социалната политика и общините.
200 безработни лица от общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол след два месеца ще получат удостоверения за квалификация по две професии - "Работник в озеленяването" и "Оператор на компютри". 60 лица ще се обучават за работник в озеленяването, останалите 140 специалност "Текстообработка".
Обучението на лицата ще се извършва от Центъра за професионално обучение към КТ „Подкрепа", обясни Йорданка Германова, председател на синдиката в Дупница. За 10 % от успешно приключилите обучение е осигурена субсидирана заетост, а за 30 % от лицата, работодатели от свободния пазар. Субсидираната заетост е по специалността „Озеленяване и цветарство" и хората ще бъдат насочени към общинските предприятия по озеленяване и благоустройство в Дупница, Бобов дол и Сапарева баня, за подготовка на тревните площи, алеи и цветни градинки, засаждане, аранжиране и декорация на обекти, които общините посочат.
Обучението ще се проведе в рамките на два месеца, като освен теория и по двете специалности има предвидени практически занимания.
Лицата са избрани от рисковите групи до 29 години, над 50 години, трайно безработни лица, както и такива с ниска квалификация.
Йорданка Германова обясни, че предстои установяване на партньорски взаимоотношения с работодатели, които по време на обучението ще имат възможност да направят подбор и интервюта с лицата, а одобрените кандидати след приключване на обучението ще могат да заемат свободните работни места.