Над 6 000 дела след искове от ВиК, мобилни оператори, кредитни къщи към граждани
Над 6 000 дела след искове от ВиК, мобилни оператори, кредитни къщи към граждани / Дарик, архив

Над 3000  са делата по така нареченото заповедно производство, по член 410 и чл. 417 от ГПК образувани в Районен съд- Кюстендил през 2011 година. През 2010 година делата за издаване на изпълнителни листа и заповед за изпълнение са били 3716 дела / 2009- 1632 дела; 2008г. - 864 дела /.

"Това са най- често случаите при които ВиК, в ликвидация, мобилни оператори, кредитни къщи претендират, че имат парично вземане от граждани. Длъжникът има право обаче да подаде възражение по образец, дори без да се мотивира. Тогава вече кредиторът трябва да пусне иск по общия ред в съда, в рамките на един месец, ако не го направи, заповедта се обезсилва" коментира за Дарик председателят на Районен съд- Кюстендил Андрей Радев.

Само от искове на ВиК, в ликвидация са издадени заповеди за над 5 млн. лв., което показва, че водния оператор е имал огромни, несъбрани вземания.

"В първия етап от това по- бързо производство съдът не  е длъжен да проверява длъжника и затова има случаи, при които става дума за починало вече лице. При връчване на заповедта, ако това се установи, тя се обезсилва. Давностният срок за тези несъбрани суми е 3 години", допълни Андрей Радев.