Над 15 500 души са посетили музейните експозиции в Кюстендил
Над 15 500 души са посетили музейните експозиции в Кюстендил / Иво Кирилов

15 573 души са посетили Регионалния исторически музей в Кюстендил през 2010 година. Най- много са посетителите на Археологическата изложба в зала "Асклепий", около 4 000. Това съобщи директорът на културната институция Валентин Дебочички.

Намалял е броя на посетителите спрямо предходната година, но за сметка на това двойно се е увеличил броя на тези с билети.

"Приходите са около 1 500 лв. Причината да бъдат толкова малко, е че такса се събира само от Археологическата изложба в зала "Асклепий", а и повечето хора посещават музея в четвъртък, когато е безплатно ", заяви Дебочички.

От музея предвиждат да въведат билети и за посещение за музеен комплекс "Св. Георги". Таксите са 2 лв. за възрастни и 1 лв. за деца, като има отстъпки за групи над 10 човека.

През 2010 година са били организирани 7 временни изложби, като от тях 5 са гостуващи. Най- мащабната от тях бе на Националния политехнически музей.

През тази година кюстендилският музей ще гостува с етнографска изложба на музея на открито в Етъра- Габрово и на етнографския музей в Пловдив.