Мотокросът в Бобошево кандидатства за книгата на рекордите на Гинес
Мотокросът в Бобошево кандидатства за книгата на рекордите на Гинес / Дарик-Кюстендил,архив

Юбилейното 60- то издание на Гран при по мотокрос на Бобошево ще стартира в 10 часа. Състезанието се провежда от 1956 година и ще кандидатства за книгата за рекордите на Гинес.
Според федерацията ни по мотоциклетизъм няма състезание по мотокрос в света, което да се е провеждало толкова дълго без прекъсване. Това бе потвърдено от Международната федерация след направена справка от страна на нашата централа.
Сега остава да бъдат намерени всички необходими документи за кандидатстването, като Община Бобошево се е заела със събирането на информация под формата на спомени, снимков материал и други.Свидетели на първия мотокрос все още има, някой от тях на преклонна възраст. През тези 60 години, независимо от формата на управление на страната ни, най-важното нещо в мотоциклетния спорт, а именно неговият дух, остават непроменени и Бобошево се е превърнало в емблема на любовта към спорта.

Със сигурност обаче състезателното трасе се е променяло многократно, като в далечните 1956-1970, самият старт на състезанието е бил в центъра на града, по стар обичай - на площада. С усъвършенстването на мотоциклетите, трасето се измества в западната част на Бобошево, на чист офроуд терен където и днес се намира то.
Някой части от него остават непроменени през годините, други се изграждат на ново с цел модернизиране на трасето и неговата безопасност. Една от най-атрактивните и емблематични части по него - „Червения баир" си остава в автентичен вид, такъв в какъвто го помнят най-старите фенове на мотокроса в Бобошево, информира сайта http://motoclub.bg.

Мотокросът в Бобошево кандидатства за книгата на рекордите на Гинес
netinfo

През тази година в състезанието се очаква да участват 90 пилоти, като ще има и такива от Македония и Гърция. В Бобошево се появяват и много малки и нови пилоти. Те за първи път се срещат със своите конкуренти от републиканския шампионат.