Медиатори решават проблемите на ромските жени в Дупница
Медиатори решават проблемите на ромските жени в Дупница / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил, архив

Създаване на модел за предоставяне на социална услуга „Медиатор по проблемите на ромските жени" ще реализира сдружение „Амала приятели" Дупница. „Знанието и приятелството ни овластяват" се казва проектът, който ще се реализира в следващите 8 месеца.

Той предвижда редица обучения за мотивация и консултация на ромски жени по семейни, образователни, здравни и трудови теми, обясни Юлия Любенова, председател на сдружение „Амала приятели". В рамките на проекта ще бъдат проведени 2 срещи в ромските махали в кв. "Ценеви" в Дупница и село Крайници. Ще бъде огласено набирането на представители на целевата група за участие в дейностите по проекта. 30 души ще бъдат обхванати в него, като идеята е 3-ма от тях да продължат работата си на медиатори и след приключването му. Ще бъдат проведени обучения на групите по няколко различни модула. Трима здравни медиатори ще работят с целевата група на доброволни начала.

Проектът е на стойност 4 980 долара и се осъществява в партньорство с фондация „Хабитат" и финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и институт „Отворено общество".