Кюстендилският зелник- без аналог в българската кухня
Кюстендилският зелник- без аналог в българската кухня / netinfo
Кюстендилският зелник- рецепта от майстор
81330
Кюстендилският зелник- рецепта от майстор
  • Кюстендилският зелник- рецепта от майстор

Който не е опитвал Кюстендилски зелник, губи много. Опита ли го- ще се влюби в него. Най- простичко казано- това е задушена баница, с една кора се завиват всички останали и има плънката в средата.

Предлагаме Ви рецептата и технологията на майсторката от Жабокрът Цветанка Миланова. Тя знае как да върти точилката и да точи кори, през които и дребните букви от вестника да можеш да прочетеш.

По идея на Никола Кадийски, продължена от Милена Стоименова, народно читалище "Съгласие" в село Жабокрът организира от 7 години Празник на зелника и сладките изкушения. С най- много първи места е Цветанка Миланова.


Нейната рецепта:
Маята се подмесва с малко хладка вода и по лъжичка- олио, захар и брашно, и се чака да шупне. Отсява се 1 кг брашно, прави се кладенче в средата и в него се слагат 1- 2 яйца и щипка сол, добавя се маята. Замесва се тестото, дели се на 7 топчета. Оставят се да почиват около 10 минути и започва точенето им.
"Задължително при точенето пръскам примесени царевично и пшеничено брашно", казва Цветанка Миланова.
Точи се до такава тънкост, че през кората да можеш да прочетеш малките букви от вестника.Корите се сушат и вече седмата кора се слага в тепсията, като тя трябва да стърчи по една педя от всякъде.
За "зелето"- запържват се коприва, праз лук, сирене и 3 яйца.

Всяка кора се ръси с масло и олио / смесени и стопени /, и богато се поръсва със сирене. Свива се на хармоника и се реди от вън на вътре в тепсията. От 6- та кора се реже парче, с 50 см диаметър, слага се в средата на зелника, върху него се сипва "зелето", като не се притиска.
"Покрива се отгоре с другата част от кората. Оставям повече от кората и правя една хубава роза, която е запазена марка за моя хубав зелник. Накрая всичко се покрива с външната, 7- мата кора, хубаво накъдрена, но рехава, да не се стуткави. Замесен с песен, изпечен с любов, това е майсторията на моя зелник", заключи Цветанка Миланова.

Зелникът се пече се в студена фурна, защото, докато тя загрява тестото втасва. След като се изпече, Кюстендилският зелник се попарва с масло и малко вода, завива се в бохча и ........да Ви е сладко!