Кюстендилски пример в ОП Развитие на човешките ресурси
Кюстендилски пример в ОП Развитие на човешките ресурси / netinfo

Ден на отворените врати по ОП "Развитие на човешките ресурси" се проведе в градинката пред Община Кюстендил. Представена е и фотоизложба под надслов- "Те направиха първата крачка...и успяха".

"Оперативната програма е за 2, 4 млрд. лв. изпълнява редица социални ангажименти. Реализирани са 118 програми, има над 1 700 договора, договорирани са 1, 660 млрд. лв. Тя не  е само статистика. В нея участват 650 000 българи, които са се включили по един или друг начин в програмата. В началото се наблягаше на отварянето на пазара на труда, а в момента акцента е върху информационната кампания. Тази изложба ще обиколи областните градове и след това ще има дни на отворените врати", каза при откриването Радослав Иванов, главен секретар на Агенцията по заетостта.

Областният управител Владислав Стойков изрази задоволството си, че след София изложбата гостува в Кюстендил. "Приветствам, това което се прави, търсят се нови начини за информираност, за да достигнат програмите до повече хора. Много важно е в съвременното технологично време да има иновации. Подариха ми "Наръчник на вежливите", изработен от деца по проект спечелен по програмата", каза Владислав Стойков.

"Тази изложба, която ще обиколи цялата страна съдържа един от проектите изпълнени в Кюстендил, т. е. ще служим като добър пример. На територията на общината са изпълнени поне 10 от тези общо 1 700 проекта в страната. В момента се реализират 7", отбеляза зам.- кметът на община Кюстендил Надя Каратова.

"Учим се сега, за да можем утре" е името на проекта реализиран от Начално училище "Св. Климент Охридски" в Кюстендил. Той е документиран и на фотоизложбата.

"Тези проекти са възможност в училище да се влеят пари, да се обогати базата, но най- вече за много нови дейности. Включиха се всички деца и любопитното е, че деца грубо казано "аутсайдери" бяха първи в планината и извън училище, помагаха на другарите си и показаха, че в тях има нещо ценно, което не може да се открие в класната стая", коментира директорът Елка Паргова.

Ученичката Елена Бекова допълни- "Най- много ми хареса посещението на балетната постановка в София и аз от тогава искам да стане балерина. Хубаво беше в планината, правихме хербарии, опъвахме палатки. Ходихме на 7- те рилски езера. Закачихме постери в училище с думите- Моля, Благодаря, Ако обичаш, Не се бий в клас, Не тичай по коридорите. Имаме табло- Търсачи на добро, ако дете намери нещо отива при директорката дава го и то се връща на собственика. В нашето училище няма нито една изгубена вещ".