Клуб на ученика  и микробус за ромски деца в Дупница
Клуб на ученика и микробус за ромски деца в Дупница / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил

Проект за интеграция на ромски деца ще се реализира на територията на три училища в община Дупница. Наречен е„Знам и мога"  и е спечелен от община Дупница и сдружение „Амала приятели". В проекта ще бъдат включени три класа от началния курс от три различни училища в община Дупница - ОУ „Христо Ботев" село Крайници, ОУ „Христаки Павлович" и СОУ „Св. Паисии Хилендарски" Дупница. Това обясни председателят на ромското сдружение „Амала Приятели" Юлия Любенова. Тези три учебни заведения са с различен процент ромски деца в класовете.

Проектът предвижда използването на интерактивна система, с която да се тества усвояването на знанията по време на часовете. Предстои да бъде закупен специален софтуер.

Предвидени са и много извънкласни дейности и спортни мероприятия, както и създаването на ромски съвети, като на доброволен принцип ще бъдат включени родители и всеки един от тях ще оказва контрол за посещаемостта в училище, а при проблем ще реагира и осъществява връзката дете-родител-училище. Ще бъде създаден и клуб на ученика, където ще бъдат привлечени успели младежи от ромски произход. В село Крайници 100 % от ромските деца са обхванати в сферата на образованието, няма такива, които да не посещават училище. За 15 младежи от село Крайници  ще бъде осигурен микробус, с който да пътуват до гимназиите в Дупница. Миналата година  поради финансови причини 4-ма младежи са напуснали средните училища. Автобусът ще бъде използван през следващите три години обясни Юлия Любенова. Проектът е на стойност 40 000 лв. и се финансира от Центъра за образователна интеграция на деца и младежи от етническите малцинства.