Димитър Каляшки
Димитър Каляшки / netinfo
Валери Жаблянов, водач на листата н а,,БСП за България” в 10 МИР-Кюстендил, заедно с други социалисти, кандидати за депутати, представители на Българския антифашистки съюз и симпатизанти на лявата идея, се поклониха пред паметта на революционера Димитър Каляшки  на паметника му в градинката пред Община Кюстендил.

Димитър Каляшки
netinfo


Събитието бе открито от Емилия Васева– председател на Общинският съвет на БАС-Кюстендил, която определи Димитър Каляшки като ,,Едно сърце на пламенен трибун и блестящ революционер, богат с идеите си за достоен живот в майка България”. След това тя благодари  на десетките присъстващи и даде думата на Васил Йорданов- председател на партийната организация в с.Жиленци, който разказа за живота, делото и трагичното  убийство на един от емблематичните социалисти.
Валери Жаблянов заяви, че е тук, за да отбележи един от героите на България и правото му, както и на други като него да присъстват в учебниците по история и в паметта на българите. Той определи Каляшки като човек изпреварил времето си, който е вярвал в социалното и политическо равенство, и възможността всеки свободно да изразява своето мнение.
”Нашата задача като партия е завръщане към тези идеали. Идеали, които нямат историческа давност. Само със самоотверженост, желание за работа и личен пример като този на Димитър Каляшки, можем да спечелим доверието на България. Голямото ни предизвикателство като партия е да създадем условия за бъдещето на интелектуалните наследници на този достоен социалист и българин”, каза водачът на листата на „БСП за България”.
Паметта на Димитър Каляшки бе почетена  с минута мълчание и поднасяне на венци и цветя от председателя на Областната организация на БСП Станислав Павлов, председателя на Общинската организация в Кюстендил и кандидат– депутат Иван Каракашки, други от кандидатите за народни представители като д-р Иван Ибришимов, Мая Шишкова и Мирослава Костадинова, председателя на Областната организация на БАС Севдалина Демиревска, социалисти и редица граждани.
Димитър Каляшки е роден на 10 август  1910 г. в с. Жиленци, Кюстендилско. Първи негов ментор в идеите на социализма и комунизма още в ученическите му години е Станке Димитров- Марек. През 1931г. се записва във Физико-Математическия факултет на Софийския университет, откъдето е изключен завинаги  заради идеите си месец преди да завърши. След като през 1936г. минава в нелегалност се захваща с революционна дейност, заради която е арестуван и осъден на 12 и половина години затвор, откъдето е амнистиран през 1941г. Продължава дейността си като революционер и антифашист до убийството му пред дома му на 28.02.1943г.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 
Дарик- Кюстендил