ГЕРБ и Синята коалиция в Сапарева баня искат повече прозрачност на сесиите на ОбС
ГЕРБ и Синята коалиция в Сапарева баня искат повече прозрачност на сесиите на ОбС / netinfo

   Повече прозрачност в работата на Общински съвет-Сапарева баня поискаха десните партии в града. На съвместна пресконференция Росен Тимчев, председател на ГЕРБ Сапарева баня и Марта Желязкова на Синята коалиция обявиха, че ще присъстват на всяка сесия, за да проверят дали се защитава общественият интерес.

  Съгласно Закона за местно самоуправление и местна администрация решенията на Общински съвет трябва да се публикуват на интернет страницата на общината и на информационно табло достъпно за гражданите, казаха Росен Тимчев и Марта Желязкова. Те уточниха, че и останалите десни партии подкрепят позицията им.

  „Силно обезпокоени сме че ОбС работи по един непрозрачен начин. Обществото няма достъп до решенията, които съветниците вземат. Настояваме тези решения да се обявяват публично", коментира Росен Тимчев. От своя страна Марта Желязкова допълни, че преди години са се борели за максимална прозрачност. „По време на управлението на БСП в Сапарева баня сесиите бяха най-прозрачни, излъчваха се и по радиоточката. С годините общински съвет работи по на тъмно, стигна се до там, че ние не знаем кога има сесия".

Марта Желязкова подчерта, че от 20 години е в политиката и преди време председателите на политическите партии в града са получавали протоколи от заседанията.

Председателите на ГЕРБ и Синята колаиция ще присъстват на бъдещите сесии в качеството си, не само на представители на партии, но и като граждани.

 

„Няма какво да крием" - това коментира председателят на Общински съвет Сапарева баня, Венчо Златанчев.

„Всеки, който е заинтересован от решенията на местният парламент може да се запознае с тях, на никои не е отказана информация" - обясни Венчо Златанчев. Комплект от решенията се предоставя както на кметът и заместник кметовете, така и на директорите на дирекции в администрацията. До отделите се изпращат всички решения, а не само тези които ги касаят, така, че жителите на общината могат да се запознаят с гласуваните от съветниците предложения във всеки един момент.