/ БТА
Нико Костов, единственият останал жив участник във Втората световна война в Кърджали, навърши достолепните 99 години. Рожденият му ден събра приятели и роднини на ветерана на скромно тържество във Военния клуб в родопския град.

Заминал на фронта малко преди да навърши 22 години като старшина в 29-ти пехотен полк, вече 99-годишният ветеран често се сеща за войната. За него най-страшните моменти са тези, когато военните самолети са се спускали над тях и единственото място, където можеш да се скриеш, е окопът.

Сблъскал се с различни житейски трудности, роденият в Елхово ветеран се е научил да се радва и да цени положителните моменти, като организираният днес в негова чест празник.

„Благодарение на такива хора като него, днес ние живеем под мирно небе“, каза Ани Иванова, началник на Военния клуб в Кърджали.

С усмивка на уста бай Нико прие топлите пожелания и милите музикални поздравления. За празника си получи поздравителен адрес, грамота и плакет от председателя на Съюза на ветераните в България.

„Той е нашият ориентир, нашият пример. Той ни дава кураж и увереност в това, че смелостта му да рискува живота си в името на свободата, не е била напразна“, подчерта председателят на ямболската организация на Съюза на ветераните. Ветеранът бе поздравен и от община Кърджали в лицето на Димитър Разкалински, началник сектор „Отбранително-мобилизационна подготовка”, който е и член на Съюза на ветераните от войните, като потомък на участници във Втората световна война.
 
БТА