/ Дарик радио,архив
Сметките на община Кюстендил ще бъдат разблокирани до дни, това съобщи кметът Петър Паунов. С решение на Министерски съвет на община Кюстендил ще бъдат отпуснати 1 млн. лв.

„Благодаря за бързата реакция на Министрески съвет, на местните депутати и областният управител. Предстои сериозна работа по иницииране на законодателни промени, които да не позволяват да се получават подобни казуси.

Общината е осъдена да плаща близо 500 000 лв. за дейности, които не е възлагала

Оказа се, че много общини са в подобно положение и са потърпевши. След като разплатим задълженията си към Люко- К, останалите пари ще отидат за асфалтиране”, заяви кметът на Кюстендил.

С определение на ВКС Община Кюстендил бе осъдена да плати повече от 290 000 лева плюс лихвите, които до момента са над 170 000 лева и разноски по делото над 20 000 лева. Парите са за  извършване на непоискани дейности, за чиято необходимост не е била уведомена община Кюстендил.

Става дума за наводнението преди 8 години, когато река Бистрица излезе от коритото си. Ищец по делото бе фирма „Люко-К”. На основание на член 59 от Закона за задълженията и договорите според съдебната инстанция Община Кюстендил е осъдена да заплати въпросната сума.