Днес замесват Богородичен хляб, утре изложба на обредни хлябове
Днес замесват Богородичен хляб, утре изложба на обредни хлябове / netinfo

Обичаят по замесване на "Богородичен хляб" и изпичането му в подница ще бъде представен днес от 10 часа в черквата "Свети Иван Рилски", с. Пиперков чифлик. В подготовката си за големия християнски празник , ден преди "Успение Богородично", майките учат младите девойки как да месят обредни пити и предават традицията. В този хляб е вплетена вяра , майсторство и автентичност - винаги предавани от майки на дъщери, от род в род.

Тази година със замесването на хляба за празника са ангажирани от НЧ "Съгласие 2007"- с. Жабокрът.
За празника "Успение на Пресвета Богородица" по традиция в град Кюстендил се провежда културен форум "Панагия"- Въздигане на хляба. Тук се пресъздават моменти от българската православна традиция и култура. Форумът е съпътстван от изложение на традиционен за региона автентичен хляб и хлебни изделия.
Градина пред катедралния храм " Успение Богородично" се превръща в изложбено пространство с красиво подредени обредни хлябове, плодове и жито. Всички участници показват своите умения както при месенето, така и при аранжирането. Хлебното изложение е съпътствано от празнична програма, тематични иложби; работилници, в които малки и големи могат да вземат участие
Осмото издание на културен форум " Панагия" Въздигане на хляба ще се открие на 15 август 2015г. в 12.00 часа с празничен водосвет в градинката пред катедралния храм "Успение Богородично".