Да си спомним за Юрий Гагарин, 44 години след идването му в Кюстендил
Да си спомним за Юрий Гагарин, 44 години след идването му в Кюстендил / Държавен архив

76-годишнината на първия летец-космонавт Юрий Гагарин трябваше бъде отбелязана от 18.00 ч. в Дома на дружбата в Кюстендил, но събитието се отлага. Организатор бе Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД.

Първият човек летял в космоса Юрий Гагарин посещава Кюстендил преди 44 години, на 11 април 1966 г. Гагарин е първият човек в историята на човечеството, който е летял в Космоса. Това се случва на 12 април 1961 г. в  6.07 ч. по Гринуич (9.09 ч. московско време) с космическия кораб „Восток". Гагарин прави една обиколка около Земята. На височина няколко километра Гагарин се катапултира и се приземява с парашут, близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути.

Културният календар на община Кюстендил за днес включва откриване на изложба на класа по рисуване към читалище "Пробуда 1961", от 11.00 ч. в читалището; лекция на д-р Орлин Драганов, на тема "Екзотерични причини за болестите", от 17.30 ч. във Възрожденското училище.