Асен Динчев- карък №1 на изборите в Кюстендил. Инж. Людмил Стоянов е с най- голям късмет
Асен Динчев- карък №1 на изборите в Кюстендил. Инж. Людмил Стоянов е с най- голям късмет / Влади Владимиров, архив

По- малко от един глас не достигна на водача на листата на Коалиция "Земеделци- предприемачи за Кюстендил" Асен Динчев, за да стане общински съветник в новия местен парламент. Квотата за мандат в Общинския съвет в Кюстендил е 780 гласа, за листата на коалицията са пуснали бюлетина- 779 души.

Общинската квота за мандат се определя, като се радели броят на действителните бюлетини на броя на местата в съвета или 28 848: 37= 779, 676.

"Резултатите се определят по формула, предвидена в Изборния кодекс и се изчисляват с компютър и се завърта версията на най- големия остатък. Така друга партия или коалиция, които имат остатък над един мандат, получава втори, но Асен Динчев не получава. Решението на Общинската избирателна комисия за резултатите от изборите са обявени на 26- ти октомври и могат да се обжалват в 7- дневен срок, считано от днес", каза за Дарик председателят на ОИК Анани Константинов. Той допълни, че Динчев има право да търси правата си в Административния съд.

От Информационно обслужване отказаха да дадат информация за начина на изчисляване на резултатите от вота, защото нямат право.

По информация на Дарик, от методът на Хеър-Ниймайер за разпределение на мандатите печелят- ЛИДЕР, Инициатива за Кюстендил- Осогово и РЗС, които получават вторите си мандати, на базата на преразпределение на остатък.

Най- големи късметлии са от РЗС, които получават последното свободно място в Общинския съвет с остатък от 0, 43, а Коалиция "Кюстендил" остава на крачка от 14- ти мандат, защото има остатък 0, 41.

В този случай става важен и броят на недействителните бюлетини- 1 817.